Budoucnost ve znamení alternativních potravin
21.03.2022
Nabídka potravin doznává změn. Na trh totiž směřují alternativní potraviny. Jejich produkce reflektuje nejen potřebu nasytit čím dál početnější populaci, neméně důležité je také ekologické hledisko.
Jedná se o téma, které se dotýká každého. Jde o nabídku potravin, kde čím dál větší pozornost přitahují alternativní produkty. Činí se jak výrobci, tak i úředníci. Příkladem může jít rozhodnutí Komise EU, jež povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem cvrčka domácího na trh jako nové potraviny. Panuje přitom shoda na tom, že prosazování alternativních potravin je nejen trendy, ale jde o téma, kterému patří budoucnost. Rezonovalo rovněž na veletrhu Food Ingredients Europe ve Frankfurtu nad Mohanem, kterého se zúčastnili specialisté společnosti Donauchem. Z přehlídky vzešel také kontakt na výrobce hmyzího proteinu. Hmyz již dnes tvoří součást jídelníčku 2 miliard lidí a 1 900 jeho druhů je využíváno ve stravování. Představuje alternativu masa, s jehož produkcí souvisí růst skleníkových plynů v atmosféře. Hmyz přitom způsobuje nižší emise skleníkových plynů a vyžaduje podstatně méně půdy a vody než skot. Za pozornost stojí také jeho výživové hodnoty, přičemž je také zdrojem železa, hořčíku, zinku a dalších látek potřebných pro lidský organismus.